ORTODONTİK TEDAVİLERDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

Ortodonti tedavisine başlanmadan önce ağızdaki tüm çürükler ve diş eti hastalıkları tedavi edilmelidir.

Sabit ortodonti tedavisi veya hareketli ortodonti tedavisi, hangi şekilde olursa olsun, ortodonti tedavisi sırasında ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Hareketli ortodonti apareyi kullanılıyorsa, yemeklerden sonra aparey çıkartılıp dişler fırçalanmalıdır. Ortodonti apareyinin hijyenine de aynı oranda özen gösterilmelidir.

Sabit ortodonti tedavisinde kullanılan braketler yiyecek artıklarının birikmesi için oldukça uygun bölgelerdir. Bu nedenle, yemeklerden sonra ortodontik diş fırçaları kullanılarak, braketler ve teller arasındaki yiyecek artıkları özenle temizlenmedilir. Ağız hijyenine dikkat edilmezse, ortodonti tedavisi sırasında çürüklerin ve diş eti problemlerinin oluşması kaçınılmazdır.

Ortodonti tedavisi uzun süren bir tedavidir ve aylık kontroller söz konusudur. Bu nedenle kişinin ortodonti tedavisi için istekli olması ve randevularını aksatmaması gerekir.

Herhangi bir şekilde kullanılan ortodonti apareyinde kırılma, kopma veya çıkma meydana geldiğinde, tedavi olumsuz olarak etkilenebileceği için, zaman kaybetmeden ortodonti uzmanına başvurmak gerekir.

Ortodonti tedavisinde pekiştirme tedavisi oldukça önemlidir. Dişlerin aldığı pozisyonu koruyabilmek için pekiştirme tedavisine mutlaka uyulmalıdır.

Uzak Durulacak Yiyecekler

Sert Yiyecekler : Buz, Fındık ve Ceviz, Pizza ekmeği, Havuç ve Elma vb.
Yapışkan Yiyecekler : Sakız, Karamela, Sakızlı Şekerleme, Meyankökü vb.
Şekerli Yiyecekler : Dondurma, Kurabiyeler, Gazoz, Şekerleme vb.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Hormonal değişimlerden bağımsız olarak, hamilelik sürecinde karşımıza çıkabilecek sağlık problemlerinden bir tanesi de “erozyon (aşınma)” dır. Hamileliğin başlangıç dönemlerinde görülen kusma, ağız ortamını asidik hale getirerek diş dokularının zayıflamasına ve erozyonuna sebep olmaktadır.

İkinci üç aylık dönem (2. trimester) diş tedavileri için en uygun zamandır. Bu dönemde, kadın doğum uzmanının onayı ile gerekli diş tedavileri uygulanabilir.

Plasenta birçok ilacın bebeğe geçmesine izin verir. Özellikle tetrasiklin gibi antibiyotikler bebeğin dişlerinde renklenmeye yol açabilir. Bu yüzden, anne adaylarının bilinçsiz ilaç kullanmaması gerekir.

Hamilelikte artan östrojen ve progesteron hormonları nedeniyle diş etlerinde iltihabi reaksiyon gelişebilir. “Hamilelik gingivitisi” adı verilen durumda diş etleri kızarır, şişer ve kanamaya yatkın hale gelir.