ENDODONTİ

Dental Pulpa Nedir?
Dental pulpa, dişin içinde bulunan damarlar, sinirler ve bağ dokularından oluşan yumuşak bir dokudur.

Pulpa Hastalandığında Ne Olur?

Pulpa zarar gördüğünde iyileşemezse ölür. Derin çürükler veya kırıklar pulpaya bakteri ulaşmasına ve enfeksiyona neden olabilir. Tedavi edilmezse kök ucunda iltihap (apse) oluşur ve kemik dokusuna zarar verebilir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Pulpa hastalıklarını tedavi etmek için uygulanan işlemlerin tümüdür. Önceden dişler çekilirken, artık kanal tedavisiyle korunabilmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hekim, hastalıklı pulpayı çıkarır, kök kanallarını temizleyip şekillendirir ve doldurur. Tedavi süresi dişin durumuna göre 1-3 seans sürebilir. Gerekirse ilaç kullanımı önerilebilir.

Tedavi Sonrası Dolgu mu, Kaplama mı?

Madde kaybı azsa dolgu yapılabilir. Ancak genellikle inley, onley veya porselen kaplama ile restore edilir. Kanal tedavisi sonrası diş zayıfladığı için sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Birkaç gün baskıya bağlı ağrı olabilir. Nadir durumlarda şiddetli ağrı (flare-up) yaşanabilir, bu durumda ağrı kesiciler önerilir.

Başarı oranı yüksektir, ancak bazen tedavi sonrası ağrı devam edebilir. Tekrar tedavi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Kök ucundaki iltihap ve kistler için önce kanal tedavisi uygulanır, iyileşmezse cerrahi işlem yapılır.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Ağız İçi Kontrol ve Temizlik

Dolgu

Kanal Tedavileri

Diş Çekimi

Protez Uygulamaları

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Kanal tedavisi yüksek başarı oranına sahip olsa da bazı durumlarda ağrı geçmeyebilir veya kök ucunda yeniden iltihap oluşabilir. Böyle bir durumda tedavi tekrarlanabilir. Eğer bu da yeterli olmazsa, cerrahi yöntemle iltihaplı bölge çıkarılabilir. Özellikle kök ucunda kist veya iltihap varsa, hasta düzenli röntgen kontrolleri ile takip edilerek cerrahi müdahale gerekip gerekmediği belirlenir.

Kanal tedavisi, dişin içindeki enfekte veya ölü pulpayı temizleme işlemidir. Öncelikle diş hekimi hastalıklı pulpayı çıkarır, ardından kök kanallarını dezenfekte edip genişletir. Kanallar uygun şekilde doldurularak dişin dayanıklılığı artırılır. Gerekli durumlarda bakterileri yok etmek için ilaç uygulanabilir. Tedavi süresi, dişin durumuna bağlı olarak 1 ila 3 seans arasında değişebilir.

Evet, kanal tedavisi sonrası birkaç gün sürebilen hafif ağrı ve baskıya karşı hassasiyet normaldir. Bu durum, dişin iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Ancak, nadir de olsa şiddetli ağrı ve zonklama (flare-up) gelişebilir. Böyle durumlarda, diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalı ve ağrı geçmezse hekime başvurulmalıdır.