ORAL PATOLOJİK LEZYONLAR (KİSTLER ve TÜMÖRLER)

Kistler içi hava, sıvı veya yarı sıvı/katı madde ile dolu olan keselerdir. Kemik içi veya yumuşak dokularda, vücudun herhangi bir bölgesinde bulunabilirler. Çoğunlukla iyi huylulardır.

Tümörler anormal doku kütleleridir. Aynı kistler gibi vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilirler. İyi huylu veya kötü huylu olabilirler.

Odontojen kistler ve tümörler çene cerrahisinin önemli çalışma alanlarındandır. Odontojen kistler diş hekimliği pratiğinde sıklıkla karşılaşılmakta olan lezyonlar iken odontojen tümörler çok daha nadirdir. Yapılan istatistik çalışmaları vakaların %1inden azının odontojen tümörler olduğunu göstermektedir.

Ayırıcı tanıları klinik ve radyolojik muayene ve biyopsi ile konur. Kistler ve tümörler klinik ve radyografik olarak çoğunlukla birbirlerinden farklı görünmektedirler ancak kesin tanı ancak biyopsi ile mümkündür.

Odontojen kistlerin başlıca sebepleri arasında tedavisi yapılmamış ve ilerlemiş diş ve diş eti enfeksiyonları, travmalar, gömük dişler, eksik ve hatalı tedaviler, çekimleri tam olarak yapılmamış ve kalmış kökler, bazı gelişimsel anomaliler ve genetik faktörler sayılabilir. Doğru cerrahi protokol ile tedavileri son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kistlerin tedavileri iki şekilde gerçekleştirilmektedir:

Enükleasyon: Kistin tek seansta bütünüyle çıkarılması işlemidir. Bu esnada kiste sebep olduğu düşünülen enfekte diş/kök/gömük diş de beraberinde çıkarılır. Bazı vakalarda ilgili dişlerin kanal tedavisi uygulaması sonrası sadece kök uçlarının alınması (kök ucu rezeksiyonu) da mümkündür.

Marsupializasyon: Bazı durumlarda kistin büyüklüğü ve konumu tek seansta çıkarılmasına izin vermez. Bu durumda kistin içindeki basıncın azaltıldığı ve kistin küçülmesinin sağlandığı marsupializasyon tedavisi uygulanır. Olguların birçoğunda kist kavitesinin küçülmesi beklendikten sonra enükleasyon ile kist tamamen çıkarılır.

Kaynaklarını diş ve çevre dokularından alan iyi huylu odontojen tümörlerin birçoğunun tedavisi klinik şartlarında gerçekleştirilebilmektedir. Tedavilerinde amaç lezyonun tamamının ve lezyonun türüne göre etkilediği dokuların tek seansta cerrahi olarak alınmasıdır. Geride lezyonun nüksetmesine yol açacak hücre bırakılmaması amaçlanmaktadır.

Kötü huylu odontojen tümörlerin tedavileri klinik şartlarında yapılmamakta, hasta ilgili uzmanlık dallarına yönlendirilmektedir.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Oral patolojilerin nüks ihtimalleri tanıdan tanıya değişebilmektedir. Biyopsi sonucunda konulan teşhisle beraber hasta bu konuda bilgilendirilir. Lezyonların birçoğunda nüks olmamakla beraber bazı nadir lezyonlar bu genellemeye uymayabilirler. Oral patolojilerin tedavilerinde, cerrahi işlem ile tamamen iyileşme sağlandıktan sonra devam eden dönemde düzenli yıllık periyodik kontroller büyük önem taşımaktadır.

Kistler, içi hava, sıvı veya yarı katı maddeyle dolu keselerdir ve genellikle iyi huyludur. Tümörler ise anormal doku kütleleridir, iyi huylu veya kötü huylu olabilirler.

Tedavi edilmemiş diş enfeksiyonları, gömük dişler, travmalar, eksik veya hatalı tedaviler, kalmış kökler, genetik faktörler ve bazı gelişimsel anomaliler neden olabilir.

Küçük kistler için enükleasyon (tamamen çıkarma), büyük ve riskli kistler için ise önce marsupializasyon (küçültme) ardından enükleasyon yöntemi uygulanır.