ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ
Anne karnında hamileliğin 3. Haftasında ağız boşluğuna ait ilk
belirtiler görülür. Dişlerin oluşumu ise; 6.haftada başlamaktadır.
Oluşan ilk diş tomurcuğu ilerleyen haftalarda yavaş yavaş gelişmeye
başlar.
Süt dişleri çocuk 6 aylıkken çıkmaya başlar. İlk çıkan dişler alt çenenin ön bölgesindeki kesici dişlerdir. Aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi sırayla sürerek alt çenede 10 süt dişi üst çenede 10 süt dişi olarak 2,5 yaşlarında süt dişlerinin süresini tamamlar.
6 yaşında üst dişlerinin arkasından alt ve üst çenede ve her iki tarafta kalıcı dişlerimizden 1. Azı dişlerimiz çıkar. Herhangi bir süt dişinin yerine çıkmadığı için ve çıkarken fark edilmediği için çoğu zaman süt dişi nasıl olsa düşecek zannedildiği için en çok kaybedilen diştir.
20 adet süt dişi değişirken 12 yaşında en arkadan 2. büyük azılar ve 20 yaşında 3. büyük azılar çıkarak kalıcı dişler 32’ye tamamlanır. Tablodaki görülen sürme zamanları biraz daha erken ya da biraz daha geç olabilir.
Süt dişlerinin altında çıkan sürekli dişler süt dişlerinin erken kaybedilmesi sonucu yanlış yerden çıkabileceği için süt dişlerinin korunması önemlidir. Çürüğün önlenmesi için fissür koruyucu gibi yöntemler uygulanabilir. Çürük oluşursa da zaman kaybetmeden dolgu yapılmalı, çekilmek zorunda kalınırsa yer tutucu apareylerle sürekli dişin yeri muhafaza edilmelidir.
