ÇÜRÜK OLUŞUMU

Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve tüm dünyada en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Kişinin ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik davranışlar kazanması halinde ağız ve diş sağlığı problemlerinin büyük bir ölçüde önüne geçmek mümkündür.

Diş çürüğü birden fazla etkene bağlı oluşur. Dişlerin üzerinde ince bir film tabakası şeklinde bulunan plak içerisindeki bakteriler, karbonhidratlı gıdaları sindirirler ve bu durumun sonucunda ağız içi pH’ı hızla asidik yönde ilerlemeye başlar. Sonuçta asidik ortamda diş yapısında meydana gelen demineralizasyon sonucunda dişlerde çürük oluşmaya başlar. Demineralizasyon süreci, kişinin diş yapısı, tükürük bileşimi gibi bireysel özelliklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir.


Dişler üzerindeki bakteri plağının düzenli olarak temizlenmemesi, diş çürüklerinin yanı sıra diş eti hastalıklarını da beraberinde getirecektir. Bakteri plağının üzerine zamanla minerallerin çökelmesi ile oluşan diş taşları, diş eti hastalıklarının en başta gelen sebeplerindendir. Diş taşlarının varlığı öncelikle diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olurken, ilerleyen zamanlarda dişlerin destek dokularının kaybedildiği daha ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirecektir.


Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Diş taşları, bakteri plağının zamanla mineral çökmesiyle sertleşmesi sonucu oluşur. Diş etlerinde iltihaplanmaya ve zamanla diş destek dokularının kaybına yol açabilir.

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dengeli beslenme ve diş hekimi kontrolleri ile diş çürükleri ve diş eti hastalıkları önlenebilir.

Bakteri plağındaki mikroorganizmalar karbonhidratlı gıdaları sindirerek asidik bir ortam oluşturur. Bu asitler diş minesini zayıflatarak çürük oluşumuna neden olur.