DİŞ ETİ HASTALIKLARI ve TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Periodontal hastalıklar, büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavi; iyi ağız hijyeninin sağlanmasına, doğru ve erken tanıya ve doğru tedavi yaklaşımlarına bağlıdır. Bu nedenle hem hastanın hem de hekimin tedaviye aktif olarak katılımı gerekir.

PERİODONTAL TEDAVİ YÖNTEMİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

Periodontal tedavide en önemli aşama enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması; hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plak, diş taşı ve diş taşının tutundugu kök yüzeyinin hekim tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması ile mümkündür. Bu işlem “başlangıç tedavisi” adını alır, her tip periodontal hastalığın tedavisinde vazgeçilmez aşamadır ve vakanın durumuna göre 3-4 seansta gerçekleştirilir.


BAŞLANGIÇ TEDAVİSİNDE NELER YAPILMAKTADIR?

Başlangıç tedavisi sırasında kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin doldurulması, diş eti kenarı ile uyumu ve şekli doğru olmayan protezlerin düzeltilmesi gibi bakteri tutunmasını kolaylaştırıcı yerel faktörlerin uzaklaştırılması, kanal tedavileri ve varsa ümitsiz dişlerin çekimi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca sistemik bir hastalığın varlığında tıbbi konsültasyonlar da bu safhada yapılır. Bu aşamada olası protezler için planlama yapmak da gereklidir.

BAŞLANGIÇ TEDAVİSİ İLE İYİLEŞME SAĞLANAMAYAN DURUMLARDA NELER YAPILMAKTADIR?

Periodontist başlangıç periodontal tedavi aşaması ile tam olarak tedavi edilemeyen bir durum tespit etmişse periodontal cerrahi işlemler önerecektir. Başlangıç periodontal tedavi sonrasında kalan cep derinlikleri, diş eti büyümeleri ve çekilmeleri, kemik erimesinin varlığı ve şekli, diş eti miktarı gibi veriler alınacak kararı etkiler. Tüm periodontal hastalıklar ve defektler aynı cerrahi işlemlerle tedavi edilemezler. Tedavi seçimindeki belirleyici faktörler, hastaya ve dokuya ait özellikler ve mevcut periodontal hastalığın seyri ve yaygınlığıdır

CERRAHİ PERİODONTAL TEDAVİNİN ANA AMACI NEDİR?

Cerrahi periodontal tedavinin ana amacı; cep derinliklerini ortadan kaldırmak, kemik-diş eti ve diş ilişkisini orjinaline benzetmeye çalışmak, böylece hastanın ve hekimin kolay temizleyebileceği bir ortam yaratmaktır. Bu nedenle “düzeltici tedavi” olarak da isimlendirilir.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir.

Kötü dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin doldurulması, uyumsuz protezlerin düzeltilmesi, kanal tedavileri ve ümitsiz dişlerin çekimi gibi işlemler yapılır.

Cep derinliklerini ortadan kaldırmak, kemik-diş eti ve diş ilişkisini orijinaline benzetmeye çalışmak ve kolay temizlenebilir bir ortam yaratmaktır.

Periodontist, kalan cep derinlikleri, diş eti büyümeleri, çekilmeleri ve kemik erimesinin durumuna göre cerrahi periodontal tedavi önerebilir.