ORTODONTİK TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Dişleri hareket ettirmek, kasları ya da çenelerin büyümesini etkilemek amacıyla yapılabilecek tedavi sabit ya da hareketli olabilir. Bu tedaviler dişlere veya çenelere çok hafif kuvvetler uygulanarak yapılır. Probleminizin ciddiyetine göre tedavi şekli belirlenir.
İlk ortodontik kontrol yedi yaş civarı yapılır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış görünse de gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir.
Yüz ve çene yapısının dengeli olmamasıBireyin ağızdan solunum yapması
Fonksiyonda (çiğneme, konuşma gibi) ve kapanışta zorlanma
Parmak emme, tırnak yeme, yanak ve dudak ısırma gibi kötü alışkanlıkların bulunması
İleride veya geride konumlanmış çene yapısı
Daha önden konumlanmış dişler
Alt ve üst çenedeki dişlerin temas etmemesi veya normal olmayan bir şekilde kapanması
Süt dişlerinin erken ya da geç kayıpları
Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış veya sürmemiş dişlerin varlığı
Dişlerin arka tarafına yerleştirilen apareyler ve teller sayesinde, fark edilmeden dişlerinizdeki çapraşıklık giderilebilmektedir. Yetişkinlere uygulanabildiği gibi estetik kaygı taşıyan okul çağındaki gençlere de tavsiye edilmektedir.
Diş teli kullanmak istemeyen hastalar ise kişiye özel üretilen şeffaf plaklarla ortodontik tedavi görebilirler. Bu şeffaf plakları yemekler haricinde düzenli olarak kullanmaları yeterlidir.
Eğer bu yaşta bir problem saptanırsa, ortodontistiniz tedaviye başlamak için en uygun zaman konusunda sizi yönlendirecektir.
Bu dönemde teşhis edilen problemlerin erken tedavisi sonucu, mevcut anormali ya tamamen ortadan kaldırılabilir ya da ileri yaşlarda yapılacak ikinci faz ortodontik tedavinin, daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olunur.