BEYAZLATMA TEKNİKLERİ

CANLI DİŞLERDE BEYAZLATMA TEKNİKLERİ

Canlı dişlerde beyazlatma tekniğine karar verirken dikkat edilecek noktalar; hangi tedavi veya kombinasyonların tercih edileceği, hastanın isteği, fiyat uygunluğu ve renklenmelerin uzaklaştırma zorluğudur. Beyazlatma işleminden önce beyazlatma işlemine etki edecek diş taşlar vs. gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır.

Canlı dişlerde beyazlatma teknikleri :

Sürme zamanı geldiği halde sürmeyen, diş eti altında veya kemik içerisinde gömük olarak kalmış dişlerdir. Dişlerin gömük kalmasının çok çeşitli sebepleri olup, en sık görülen sebepleri arasında sırasıyla çenelerde yer darlığı, anormal pozisyonlar, komşu dişlerin baskısı, daimi diş germi etrafında artı diş veya odontoma bulunması, çene kemiğindeki enfeksiyonlar, kemiğin çok yoğun olması, süt dişlerinin sürmesi ile ilgili aksaklıklar sayılabilir. Genetik nedenlerin de sürme problemlerinde payı bulunmaktadır.

Dişlerin gömük kalma sıklıkları sırasıyla:

Ofis tipi diş beyazlatma
Evde diş beyazlatma

Dişin Renklenme Sebepleri Nelerdir?

Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme

Amalgam yapıldıktan sonra oluşan renklenme

Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı

Hamilelik döneminde antibiyotik kullanımı

Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinden gelen renk değişikliği

Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi

Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme

Ofis Tipi Beyazlatma:

Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi klinik ortamında hekim tarafından uygulanabilen ev tipi diş beyazlatmaya göre daha kısa sürede sonuç veren diş beyazlatma yöntemidir. Diş yüzeyleri cilalanır. Başlangıç fotoğrafları alınır ve renk skalası ile dişin tonu belirlenir. Beyazlatma işlemine geçilmeden önce ağız içinde ve etrafında zarar görebilecek yumuşak dokuları korumak için önlemler alınmalıdır.

Dişetlerini korumak için dişetlerinin üstü ışıkla sertleşen koruyucu tabaka ile kaplanarak beyazlatma ajanının dişetlerine ulaşması engellenmiş olur. Bunun yanı sıra dişetleri ve dudaklara vazelin ya da kakao yağı sürülebilir. Ağız açıcı ekartörler ya da rubber dam uygulamaları ile de beyazlatma materyalleri ile istenmeyen temaslarda oluşabilecek zararlı etkilerden korunma sağlanmış olur.

Koruyucu önlemler tamamlandıktan sonra diş yüzeylerine 1-2 kalınlığında beyazlatma beyazlatma ajanı sürülür. Beyazlatma işleminde LED ışıkları, lazer de kullanılabilmektedir. Beyazlatma seanslarının süresi ortalama 30-45 dk dır. Seans sonrası dişler yıkanıp temizlenir. Dişetleri kontrol edilir. İstenilen sonuç elde edilemez ise bu seanslar tekrarlanır.

Yaşlanma ile olan renkleşmelerde,fluoroz renkleşmesinde ve tetrasikline bağlı renkleşmelerde seans sayısında artış olabilmekle beraber ofis ve ev tipi beyazlatma kombine olarak uygulanabilmektedir.

Beyazlatma seansları sonrası dişlerde hassasiyetler meydana gelebilir. Bunu önlemek amacı ile potasyum nitrat ya da flor jelleri uygulanabilir. Hastaya nonsteroid, antienflamatuar analjezikler önerilebilir.

İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. Bleaching sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, fakat idealinde 1 hafta–10 gün dikkat edilmelidir. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır.

Evde Tipi Beyazlatma (Home Bleaching);

Sizden alınan ölçülerle hazırlanan plakları günde bir kaç saat takarak bayazlatma işlemini evinizde yaparsınız. Doktorunuzun önerdiği miktardaki ağartma jelini plağın dişlerinizin ön yüzüne denk gelecek kısmına koyar, plağı ağzınıza yerleştirirsiniz. Bir iki hafta kullanım sonucu istediğiniz renge kavuşabilirsiniz.

Evde yapılan ağartma yöntemiyle özellikle kanal tedavisi görmüş cansız dişlerdeki koyu renk giderilemeyebilir. Ya da tetrasiklin lekeleri dediğimiz lekeler için sonuç alınmayabilir. Çünkü ağartma jelinin konsantrasyonu diş veya dişetlerinize zarar gelmesin diye düşük tutulmuştur. Bunun için muhakkak hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid veya hidrojen peroksit) uygulanır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Ne Kadar Sürer?

Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca kullanılarak 8-10 gün süren bir tedavidir.

Plak İçine Ne Kadar Jel Koymam Gerekir?

Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus, jeli tarif edilenden fazla uygulamamaktır. Aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve E vitamini içeren kremi tahriş olan yüzeye uygulanarak diş hekim ile iletişime geçilmelidir.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadır. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.

Beyazlatma plağı temizlenir. Plaklar kullanıldıktan sonra soğuk su ve sıvı sabun ile yıkanır ve iyice durulanır, verilen plak kutusunda muhafaza edilir.

Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir.

Beyazlatma süresince ve sonrasında 2 gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar, tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir. Kullanılması durumunda işlem ters reaksiyon gösterir ve dişler renklenir.

Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi iki-üç seansta uygulayacağı ilaçlarla koyulaşan dişleri beyazlatabilir. Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 2-3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır.