DİŞ ETİ HASTALIKLARI

diş eti normal şartlarda dişin kuron\taç denilen kısmını boyundan saran, gülkurusu – açık pembe renkte, hafif temas ile kanamayan, yakından bakıldığında portakal kabuğu gibi pütürlü bir yüzeyi olan bir dokudur. diş etinin bu şekilde sağlıklı kalabilmesi için bireyin ağız bakımını ideal şekilde yapması ve düzenli olarak diş hekimine kontrollere gitmesi gereklidir.

Ağız bakımı; diş fırçalama ve ara yüzlerin temizliği ile yapılır. Bunlara ek olarak diş hekimi gerekli görürse gargara veya ağız duşu önerebilir.

Dişlerin ara yüzlerinin temizliği dişipi ve diş arası fırçaları ile yapılmaktadır. Genel olarak dişipi dar alanları diş arası fırçası geniş boşluklar (implant çevresi, köprü altı, aralıklı dişler) için tavsiye edilse de her ikisinin de ayrı avantajları vardır.

Dişipi diş etinin altına girerek bu boşluğu temizleyebilmekte, diş arası fırçası ise bazı dişlerin anatomik yapılarından dolayı var olan içbükey yüzeylerde saklanan plağı uzaklaştırabilmektedir. Farklı dişipleri ve diş arası fırçaları arasından kişiye uygun olanı diş hekimi tarafından belirlenebilmektedir.

Gargara ve ağız duşu ağız bakımına faydalı birer destek olmalarına rağmen diğer bakım araçlarının yerine geçmezler. Bunlar kullanılsa da mekanik olarak dişlerin üzerindeki plağın uzaklaştırılması gerekir.

Diş fırçalama işlemi sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan hemen önce olmak üzere günde iki kez yapılmalıdır. Fırçalama, diş hekimi kişiye özel olarak farklı bir şekilde önermezse, fırçanın yarısının diş etine, yarısının da dişlere teması sağlanarak yuvarlak hareketlerle yapılması şeklinde gerçekleşir.
Günlük ağız bakımı daha özenli yapılmalı, dişler günde en az 2 kere fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Böylelikle diş ve diş eti hastalıklarına sebep olan “bakteri plağı” ağız ortamından uzaklaştırılmış olur. Bunların haricinde, alkolsüz ağız gargaraları ile bakım kuvvetlendirilebilir, dişetlerindeki hassasiyeti gidermek amacıyla eğer alkolsüz gargara yoksa, ılık tuzlu su ile gargara yapılabilir.

En sık yapılan hata, hızlı, sert ve bastırarak yapılan ileri-geri şeklindeki hareketlerle fırçalamadır. Bu teknik hem yeteri kadar etkili temizliği sağlayamazken, diş etine verdiği hasardan dolayı da diş eti çekilmesine sebep olabilmektedir. Yuvarlak hareketlerle diş eti temaslı fırçalama işlemi özellikle alt çenede dile bakan yüzeyleri temizlerken özenle gerçekleştirilmelidir.

Ön dişlerin arkasını fırçalarken, diş eti temasının kolaylaştırılması için diş fırçası dik tutulmalıdır. Dilin gergin olması fırçanın en arka azı dişlerine ulaşmasına engel olabileceği hatırlanarak bu bölgelere de özen gösterilmesi gerekmektedir. Yine üst azı dişleri fırçalanırken ağzın tam açık olması bu bölgedeki kasların fırçanın yerleşmesine izin vermemesine neden olur; ağız yarım açılarak fırça yanak ile dişler arasına yerleştirilir ve yuvarlak hareketlerle diş eti temaslı fırçalama gerçekleştirilir.

Fırçalama işlemi yaklaşık 3-4 dakika sürmelidir. Elektrikli fırçalar el becerisi azalmış, özürlü, yaşlı kişilere özellikle tavsiye edilirken tüm bireylerin kullanılmasında sakınca yoktur, fakat kontrolsüz bir şeklide baskı uygulanması yine diş etine hasar vererek çekilmeye sebep olabilmektedir. Bu yüzden diş eti çekilmesi olan hastalarda tavsiye edilmemektedir.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

En sık yapılan hata, hızlı, sert ve ileri-geri hareketlerle diş fırçalamaktır. Bu teknik hem yeterince etkili bir temizlik sağlamaz hem de diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bunun yerine fırçanın yarısı diş etine, yarısı dişe temas edecek şekilde yuvarlak hareketlerle fırçalama önerilir.

diş eti sağlığını korumak için düzenli diş fırçalama, ara yüz temizliği (diş ipi veya diş arası fırçası kullanımı) ve diş hekiminin önerisine bağlı olarak gargara veya ağız duşu kullanımı gereklidir. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri de önemlidir.

Elektrikli diş fırçaları, el becerisi azalmış, yaşlı veya engelli bireylere özellikle tavsiye edilir. Ancak yanlış ve kontrolsüz baskı uygulanması dişetlerine zarar verebileceğinden, diş eti çekilmesi olan hastalarda önerilmemektedir.

Hayır, gargara ve ağız duşu ağız bakımına destekleyici olarak faydalı olabilir, ancak diş fırçalamanın yerine geçmezler. Dişlerin üzerindeki plakları mekanik olarak uzaklaştırmak için mutlaka diş fırçalama ve ara yüz temizliği yapılmalıdır.