DİŞ ETİ HASTALIKLARI
diş eti normal şartlarda dişin kuron\taç denilen kısmını boyundan saran, gülkurusu – açık pembe renkte, hafif temas ile kanamayan, yakından bakıldığında portakal kabuğu gibi pütürlü bir yüzeyi olan bir dokudur. diş etinin bu şekilde sağlıklı kalabilmesi için bireyin ağız bakımını ideal şekilde yapması ve düzenli olarak diş hekimine kontrollere gitmesi gereklidir.
Ağız bakımı; diş fırçalama ve ara yüzlerin temizliği ile yapılır.
Bunlara ek olarak diş hekimi gerekli görürse gargara veya ağız duşu
önerebilir.
Dişlerin ara yüzlerinin temizliği dişipi ve diş arası fırçaları ile yapılmaktadır. Genel olarak dişipi dar alanları diş arası fırçası geniş boşluklar (implant çevresi, köprü altı, aralıklı dişler) için tavsiye edilse de her ikisinin de ayrı avantajları vardır.
Dişipi diş etinin altına girerek bu boşluğu temizleyebilmekte, diş arası fırçası ise bazı dişlerin anatomik yapılarından dolayı var olan içbükey yüzeylerde saklanan plağı uzaklaştırabilmektedir. Farklı dişipleri ve diş arası fırçaları arasından kişiye uygun olanı diş hekimi tarafından belirlenebilmektedir.
Gargara ve ağız duşu ağız bakımına faydalı birer destek olmalarına rağmen diğer bakım araçlarının yerine geçmezler. Bunlar kullanılsa da mekanik olarak dişlerin üzerindeki plağın uzaklaştırılması gerekir.