DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

Günümüzün çağdaş insanı dişlerin estetikteki öneminin fazlasıyla farkındadır. İnsanlar düzgün dizime sahip, açık renkli doğal görünümlü dişlere sahip olabilmek için diş hekimlerine başvurmaktadır. Rengi değişmiş dişler kişinin sosyal ve psikolojik yapısını bozmaktadır.

Diş beyazlatma nedir?

Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.
Dışsal ve içsel sebepler nedeni ile dişlerde meydana gelen renk değişikliklerinin ortadan kaldırılıp dişleri tekrar doğal rengine ya da olmasını istediğimiz renge kavuşturmaktır.
Beyazlatma işlemi estetik diş hekimliğinde geniş bir yere sahiptir. Başarılı bir beyazlatma işlemi dikkatli bir teşhise ve hasta seçimine, uygun yönteme ve planlamaya bağlıdır.

Hamilelikte hormonal sekresyonun artması ile östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasındaki artış vurgulanmaktadır. Bu gibi hormonal değişikliklere bağlı olarak hamilelik sürecinde, diş ve diş etleri üzerindeki bakteriyel plak dokusuna annede iltihabi bir cevap gelişir, özellikle annenin bakımı da yetersiz ise diş etleri daha hassas bir hale gelir.

Diş renklenmelerinin sebepleri nedir?

Diş renklenmelerini içsel ve dışsal sebepler olarak ayırabiliriz. Dışsal sebepler mine tabakasını içine alan ve diş macunu ve patlar ile uzaklaştırılabilen renkleşmelerdir. İçsel renklenmeler ise mine ve dentin yapısını içine alan; macun ve patlar ile uzaklaştırılamayan renkleşmelerdir.

Dışsal Renklenmeler:

Sık rastlanan ve pek çok sebepten kaynaklanabilen renklenmelerdir. Genç hastalarda bunlar her renkte olabilir ve genellikle dişin diş etine yakın kısımlarında oluşur. Bu tip renklenmeler nasmyth zarının kalıntılarından, yetersiz ağız hijyeninden, mevcut restorasyonlardan, diş eti kanamasından, plak birikiminden, yeme alışkanlıklarından veya kromojen bakterilerden kaynaklanabilir. Yaşlı hastalardaki dışsal renkleşmeler diş eti dokularına yakın yerlerde kahverengimsi, siyah veya gri renklidir. Yetersiz ağız hijyeni, kahve, çay, kromojenik yiyecekler ve ilaçların etkisi ile plak bulunmayan yüzeylerde meydana gelir. Sigara da dışsal renkleşmelere sebep olmaktadır. Ağız içindeki dolgu ve kaplamalar da bu etkenlerden dolayı renklenebilir.

İçsel Renklenmeler:

Dişin mine veya dentin tabakasında meydana gelen renkleşmelerdir. Canlı, canlı olmayan ya da kanal tedavili dişler bu tip renklenmelerden etkilenebilirler. Canlı dişler, diş oluşumu sırasında renklenebilir ve bu durum genellikle birden fazla dişi etkiler. Genetik hastalıklar, ilaçlar (özellikle tetrasiklinler) , yüksek dozda flor alımı, çocuk hastalıklarına bağlı yüksek ateş ve travma içsel renklenmelere neden olabilir.
Canlı olmayan dişlerde meydana gelen içsel renklenmeler dişin sürmesinin tamamlanmasından sonra; pulpa enfeksiyonları, travma sonrası oluşan dejenerasyon, derin çürükler veya restoratif işlemler sırasında oluşan irritasyonlar sonucunda oluşur.

Hangi durumlarda beyazlatma yapılabilir?

Sarı veya sarı-kahverengi renkteki dişler
Hafif sarı ve gri tetrasiklin lekeleri
Mine kaybı bulunmayan florozisli dişler
Pembe – kahverengi porforia lekeleri
Düzgün yüzeyli homojen renklenmeler
Veneer kuron öncesi canlılığını kaybetmiş ve koyu renkli dişler
Kompozit rezin restorasyonu öncesi koyu renkli dişler

Hangi durumlarda beyazlatma yapılmamalı?

Pulpası aşırı derecede geniş dişler
Çeşitli nedenlerle diş hassasiyetine sahip hastalar
Fazla mine kaybına sahip dişler
Çok sayıda ve geniş restorasyonlara sahip dişler
Hamile veya emziren bayanlar
Peroksit, lateks alerjisine sahip bireyler
Fazla beklentili, sabırsız ve uyumsuz hastalar
Alkol ve sigara bağımlılığı

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Pulpası aşırı geniş olan dişlere, aşırı diş hassasiyeti olan hastalara, fazla mine kaybı olan dişlere, hamile veya emziren kadınlara, alkol ve sigara bağımlılığı olan kişilere diş beyazlatma işlemi önerilmez.

Sarı veya sarı-kahverengi renkteki dişler, hafif sarı ve gri tetrasiklin lekeleri, mine kaybı bulunmayan florozisli dişler, pembe-kahverengi porforia lekeleri, düzgün yüzeyli homojen renklenmeler gibi durumlarda uygulanabilir.

Diş renklenmeleri içsel ve dışsal sebeplerden kaynaklanabilir. Dışsal renklenmeler, mine tabakasını etkileyen ve diş macunu ile giderilebilen renklenmelerdir. İçsel renklenmeler ise mine ve dentin tabakasını etkileyen, macun veya diş temizleme yöntemleriyle giderilemeyen renk değişimleridir.

Diş beyazlatma, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.