HAMİLELİKTE AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI

Hamilelik, kadının vücudunda pek çok hormonal değişimin söz konusu olduğu ve buna bağlı olarak da pek çok lokal ve sistemik değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Hormonal sekresyonun artması ve fetüsün büyümesi bazı sistemik ve lokal fizyolojik ve fiziksel değişiklikleri tetikler. Lokal fiziki değişiklikler vücudun çeşitli kısımlarında izlenebilir, ağız boşluğu da bunlardan biridir.

Hamilelikte hormonal sekresyonun artması ile östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasındaki artış vurgulanmaktadır. Bu gibi hormonal değişikliklere bağlı olarak hamilelik sürecinde, diş ve diş etleri üzerindeki bakteriyel plak dokusuna annede iltihabi bir cevap gelişir, özellikle annenin bakımı da yetersiz ise diş etleri daha hassas bir hale gelir.

Anne adayının ağız bakımı ve göz önünde bulundurması gerekenler

Bir hekim tedavisini üstlendiği gebe bir kadın veya doğurganlık çağında bulunan bir kadın hastaya reçete yazarken ilaçların ana-plasenta ve fetüs düzeyindeki etkilerini göz ardı etmemelidir. Anne ile bebek arasındaki madde alış-verişini kontrol eden merkeze, “plasenta” denmektedir. Sanıldığından çok fazla ilaç ve benzeri madde plasentadan geçebilir, bebeği etkileyebilir.
Günlük ağız bakımı daha özenli yapılmalı, dişler günde en az 2 kere fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Böylelikle diş ve diş eti hastalıklarına sebep olan “bakteri plağı” ağız ortamından uzaklaştırılmış olur. Bunların haricinde, alkolsüz ağız gargaraları ile bakım kuvvetlendirilebilir, dişetlerindeki hassasiyeti gidermek amacıyla eğer alkolsüz gargara yoksa, ılık tuzlu su ile gargara yapılabilir.
Etkin plak kontrolünün sağlanması, oluşabilecek hastalıkların erkenden önüne geçilmesi adına bu dönemde belirli aralıklarla düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesi önemlidir.
Anne adayının vitamin ve minerallerden zengin beslenmesi, hem annenin hem de bebeğin ağız ve diş sağlığını destekleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Planlanan gebeliklerde, öncesinde diş hekimi kontrolünden geçerek, ilerleyen dönemde karşılaşılabilecek sorunların tespit edilmesi, eğer varsa tedavilerin gebelik öncesinde tamamlanmasında çok büyük fayda vardır. Böylelikle ulaşılmak istenen maksimum ağız hijyeni de elde edilmiş olur.

Anne Adayında Diş Tedavileri ve İlaç Kullanımı: Doğrular ve Yanlışlar



Hamilelik süreci, her biri 3 aydan oluşmak üzere, 3 ayrı dönemde ele alınır. Bunlardan birincisi, yani ilk üç aylık dönem, bebeğin organlarının oluştuğu dönemdir. Son menstrüel periyodun 33-45. gününde başlar ve total periyodun 3-10. haftasına kadar yayılır. Ancak anne bu dönemde hamile olduğunu bilmeyebilir.

Gebe kadınlar üzerinden yapılan araştırmalara baktığımızda, birinci üç aylık dönem ağırlıklı olmak üzere, çoğunun hamilelikleri süresince birden fazla etken maddeye maruz kaldıklarını görmekteyiz. Bu durumdan ötürü hekim, doğurganlık çağında bulunan tüm hastalarına hamilelere gösterdiği titizliği göstermek zorundadır.

Üçüncü yani sonuncu üç aylık dönemde ise bebek dış uyaranlara ve annenin içinde bulunduğu şartlara son derece hassastır. Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, bir anne adayına tedavi uygulamak adına en uygun dönem, ikinci üç aylık dönemdir. Bu dönemde, anne adayının takibini yapan kadın-doğum uzmanının da izniyle, diş tedavilerinin belli bir ölçüyle uygulanmasında bir sakınca yoktur.
Bir hekim tedavisini üstlendiği gebe bir kadın veya doğurganlık çağında bulunan bir kadın hastaya reçete yazarken ilaçların ana-plasenta ve fetüs düzeyindeki etkilerini göz ardı etmemelidir. Anne ile bebek arasındaki madde alış-verişini kontrol eden merkeze, “plasenta” denmektedir. Sanıldığından çok fazla ilaç ve benzeri madde plasentadan geçebilir, bebeği etkileyebilir.
Örneğin, hamilelik döneminde “tetrasiklin” grubu antibiyotiklerin kullanımına bağlı olarak, ilerleyen dönemde bebeğin dişlerinde yaygın kahverengi renkleşmeler görüldüğü bilinmektedir. Bu sebeple, hamilelik döneminde, hekime danışmaksızın anne adayının bilinçsiz ilaç kullanması son derece hatalıdır.
Sadece ilaçların değil, dokuları uyuşturmak için kullandığımız “lokal anestezik maddelerin” de hamilelikte kullanımına çok dikkat edilmeli, toksisitesi az olan maddeler ve bunların düşük dozda kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Ekibimiz

Dt.Önder İstanbullu

Diş hekimi
1979 da Hatay'da doğdu. Büyükçat ilkokulu, Karaçay ortaokulu ve hatay merkez 23 temmuz lisesi'ni...

Dr.Dt.Kuntay Şengün

Ortodonti
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi ...

Ezgi Gülüm

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
18 Aralık 1984’te İstanbul’da doğmuştur. 1996 Pendik Merkez İlköğretim Okulu, 2003 Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi mezunudur.

Zümrüt Nural

Diş hekimi
Protez dışında endodonti, periodontoloji ve restoratif alanlarda yetkinim. Güncel bilgilerle donanımlı, bütüncül bir tedavi...

Büşra Zeynep Tavuz

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği mezunu olan Büşra Zeynep Tavuz, mesleğini Ader Dent kliniğinde sürdürmektedir. Diş hekimliği...

Hastalarımızın Merak Ettikleri

Hormonal değişimlerden bağımsız olarak, hamilelik sürecinde karşımıza çıkabilecek sağlık problemlerinden bir tanesi de “erozyon (aşınma)” dır. Hamileliğin başlangıç dönemlerinde görülen kusma, ağız ortamını asidik hale getirerek diş dokularının zayıflamasına ve erozyonuna sebep olmaktadır.

İkinci üç aylık dönem (2. trimester) diş tedavileri için en uygun zamandır. Bu dönemde, kadın doğum uzmanının onayı ile gerekli diş tedavileri uygulanabilir.

Plasenta birçok ilacın bebeğe geçmesine izin verir. Özellikle tetrasiklin gibi antibiyotikler bebeğin dişlerinde renklenmeye yol açabilir. Bu yüzden, anne adaylarının bilinçsiz ilaç kullanmaması gerekir.

Hamilelikte artan östrojen ve progesteron hormonları nedeniyle diş etlerinde iltihabi reaksiyon gelişebilir. “Hamilelik gingivitisi” adı verilen durumda diş etleri kızarır, şişer ve kanamaya yatkın hale gelir.