AĞIZ BAKIMI
Ağız ve diş sağlığı problemlerinin önüne geçmek ağız hijyeni, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile mümkündür.
Doğru Fırçalama: Günde en az 2 defa olmak üzere özellikle sabah kahvaltısını takiben ve gece yatmadan önce her gün 2 defa yapılacak bir diş fırçalama, ağız hijyeninin korumada en temel faktörlerden bir tanesidir. Orta sertlikte bir diş fırçası ile diş etlerinden dişlere doğru dairesel hareketlerle veya süpürme hareketiyle dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanması, diş ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesini büyük ölçüde sağlayacaktır.
Diş İpi Kullanımı: Diş fırçalama ile dişlerin birbirine komşu yüzeylerinde bulunan bakteri plağının tamamen kaldırılması mümkün değildir. Bu bölgelerde temizlenmeden kalan bakteri plağı, arayüz çürüklerinin oluşmasına sebep olur. Günde bir defa, tercihen yatmadan önce yapılacak diş fırçalamasını takiben ara yüzeylerin diş ipi ile temizlenmesi gerekmektedir.
Doğru Beslenme: Özellikle çocukluk döneminde doğru beslenmenin ağız ve diş sağlığı açısından önemi büyüktür. Süt, süt ürünleri ve taze meyvelerden bolca tüketilmelidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri; A, C ve D vitaminleri eksik alınmamalıdır. Herkesin bildiği gibi çok şekerli, yapışkan ve asitli gıdalar ağız ve diş sağlığı için zararlıdırlar. Bu gibi gıdaların tüketilmesini takiben ağzın en azından su ile çalkalanması, zararlı etkilerinin azalmasını sağlayacak, ağız içi pH’sını nötrleyecektir. Ayrıca, sigara ve alkolün de ağız ve diş sağlığı üzerinde çok olumsuz etkileri vardır. Özellikle sigara, ağız kanseri riskini önemli oranda artırmakta, diş eti hastalılarına ve ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
- Dişlerinizi fırçalamadan önce macununuzu su ile ıslatmayınız,
- Dişlerinizi fırçalarken dil ve yanak içlerinizin temizliğini de ihmal etmeyiniz. Biliniz ki dil, ağızdaki en büyük bakteri birikimlerinin olduğu yerlerden biridir ve ağız kokusunun başlıca sebeplerindendir. Dişlerinizi fırçalarken mutlaka dilinizi de fırçalayınız.
- Çocuklarınıza diş fırçalarken yardımcı olunuz ve onları takip ediniz. El becerisi tamamen gelişmeden küçük çocukların dişlerini doğru fırçalaması oldukça zordur, ellerinden tutarak sizler onları yönlendirebilirsiniz. Sizin takibinizle çocuklar çok küçük yaşlarda ağız bakımını bir alışkanlık haline getirebilirler.
- Herhangi bir problemi olmasa dahi çocuğunuzu diş hekimine götürünüz. Diş çürüklerine karşı koruyucu tedaviler olan fissür örtücü ve flor uygulamalarından yararlanınız.
- Her 6 ayda bir diş hekiminize gidiniz, periyodik kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışarak uygulayınız.